Fejlesztések, új honlap és ügyfélbarát szolgáltatás

 

Jövőre lesz 120 éves a Pécsi Köztemető. A sírkertet üzemeltető BIOKOM Nonprofit Kft. 2022-ben indította el a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Programot, hogy 2024-től megújult környezetbe érkezhessenek az emlékezők, és korszerű, a 21. századi igényeknek megfelelő szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A Pécsi Köztemető kulturális jelentőséggel is bír, hiszen számos neves személyiség, család nyugszik itt, akik fontos szerepet játszottak Pécs életében. A megújulásról és a további fejlesztésekről Kőhegyi Csabát, a BIOKOM Nonprofit Kft. stratégiai és köztemető vezetőjét kérdeztük.

 

2022-ben indítottuk a Rauch János városi sírkert megújítási programot, melyet 2024 végéig tervezünk befejezni. Ebben az évben ünnepli majd a központi sírkert fennállásának 120. évfordulóját. Ez a program számos infrastrukturális fejlesztést is tartalmaz. A temető kerítése jelentős mértékben felújításra szorul, valamint a sírkert nagykapujának, és a Nemzeti Örökség Intézete kezelésében lévő síroknak a megújítása is tervben van. Tavaly szeptemberben nyílt a Pécsi Egyházmegyével közösen, lelkipásztori szolgáltató iroda, ahol a különböző egyházi búcsúztatókat tudják az ügyfelek intézni. 
Idén készült el a Pécsi Köztemető új honlapja, ami könnyebben kezelhető, ügyfélbarát és könnyebb tájékoztatást biztosít, mint elődje. A temetopecs.hu oldalt webshop szolgáltatással is bővítettük. Az ügyfelek egyre több szolgáltatást tudnak igénybe venni, akár személyes jelenlét nélkül, hiszen az ügyintézés online formában is elérhető. A mai változó világban attól függően, hogy kit merre sodort az élet, szeretteink sírhelye sokszor a hozzátartozóktól távol található. Emiatt sokaknak jelenthet problémát a sírhelyek rendben tartása, ápolása, vagy egy-egy virág kihelyezése. Ebben is segítséget nyújtanak a Pécsi Köztemető online is rendelhető szolgáltatásai, legyen szó koszorú, vagy egyedi virágcsokor készítésről, a temetői szertartások mellett más alkalmakra (ballagás, esküvő) is. 

 

Bár jövőre már 120 éves lesz a központi sírkert, de sokan nem tudják, hogy temetést a Pécsi Köztemetőben kizárólag az üzemeltető BIOKOM NKft. munkatársai végezhetnek. 

Ez valóban így van. A tisztánlátás kedvéért ezt a tényt gyakran kell hangsúlyoznunk. A BIOKOM Nonprofit Kft. önkormányzati cégként közfeladat ellátási szerződés keretében kizárólagos fenntartója és üzemeltetője a Pécsi Köztemetőknek. Ez nem csak a központi sírkertet, hanem az öt jelenleg működő peremkerületi temetőt is jelenti. Pécs-Somogy, Vasas, Szabolcsfalu, Hird és Pécsbánya. Ezek összesen kb. 70 hektárnyi területet ölelnek fel. 110.000 sírral és csaknem 180.000 elhunyttal. Minden olyan esetben, amikor a Pécsi Köztemetőkben temetés zajlik, akkor azt a BIOKOM Nonprofit Kft. és a Pécsi Köztemető munkavállalói végzik. A sírásástól kezdve a ravatalozáson át egészen az elhantolásig. Vannak természetesen a piacon magánszolgáltatók is, azonban amikor a lakosok pécsi temetés kapcsán hozzájuk fordulnak, akkor az nem azt jelenti, hogy a magánszolgáltatónál magasabb színvonalú szolgáltatást kapnak, hanem a BIOKOM Nonprofit Kft. által biztosított kiemelkedő színvonalú szolgáltatás fogják ők is kapni, jellemzően magasabb áron, lévén, hogy a temető területén belül minden ilyen jellegű kegyeleti szolgáltatást társaságunk dolgozói végeznek. 


Milyen fejlesztések, munkálatok várhatóak még idén és 2024-ben a Pécsi Köztemetőben?

A Pécsi Köztemetőben pont a korából adódóan elöregedett a faállomány egy része. A következő két évben jelentős mértékű faápolási munkálatok, ifjító metszések, kivágás és újak telepítése válik szükségessé. Még tavaly megújult a Mindenki keresztje, idén pedig a temető kerítésének felújítását kezdjük el. Exkluzív parcellahelyeket létesítettünk, a „Lux Aeterna” urnaliget a közelmúltban készült el. A XXV-ös parcellában exkluzív urnaföldet alakítottunk ki, illetve még az idén várható egy exkluzív koporsós parcellarész kiépítése is. 2023-ban tervezzük felújítani a Siklósi út északi részén található temetői nagykaput is. Folyamatosak lesznek a helyi védettségű, valamint a Nemzeti Örökség intézete által kezelt sírok felújítása. A Pécsi Egyházmegye segítségével a kápolna részleges felújítása már tavaly megvalósult. Még idén tervezzük a kápolna körüli urnasírokat, illetve azok környezetét, a padokat és járófelületeket rendbe hozni. 2023-ban a parcellajelző köveket és a sorjelző oszlopokat is felújítjuk, valamint megszépül a ravatalozó belső felülete. Ebben az esztendőben egy emlékoldalt is létrehozunk és további informatikai fejlesztéseket is tervezünk.

 

 

Bízunk abban, hogy a megszépült, megújult környezet, a bővülő kényelmi szolgáltatásaink látogatóink megelégedettségére szolgálnak. A munkálatok idején a temetőlátogatók szíves türelmét és megértését kérjük!