Megszépült Hamerli János sírhelye

A BIOKOM NKft. és a Hamerli család összefogásának köszönhetően megszépült a Hamerli és Auber család sírboltja a Pécsi Köztemetőben.

Hamerli János tímármester, az ország első – és gyorsan világhírűvé vált – kesztyűgyárának alapítója. A Hamerli család ősei még a törökök kiűzése utáni, 18. század eleji betelepítéskor érkezhettek Pécsre. Az első Hamerli, aki felbukkant a városban, Hamerli (akkor még Hamerly) Ferenc volt, akinek 7 gyermeke született. Közülük az egyik volt Hamerli János, aki 1840-ben látta meg a napvilágot. János 17 évesen végezte el tanulmányait, majd több éves európai útra indult. 1861-ben érkezett haza Pécsre és még abban az évben megnyitotta kesztyűs- és sérvkötő műhelyét, mely később világhírnévre tett szert.

Hamerli János 1862-ben vette feleségül Szalay Flórát. 11 gyermekük született, közülük mindössze öten élték meg a felnőtt kort. Az egyik utód Hamerli Izabella, 1895-ben lett a Király utca 9. szám alatti kereskedés üzletvezető első segédjének, Auber Gyulának a felesége.

A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében a BIOKOM Nonprofit Kft.  – a Hamerli család támogatásával, megújította a Hamerli és Auber család sírboltját.

Társaságunk munkatársai letisztították az emlékrészt, felújították a virágtartókat, visszaállították a kerítés egyik oszlopát, újra fugázták és javították a járófelületet. Kollégáink szemcseszóróval megtisztították a fémfelületeket, majd azokat újrafestették, valamint egy gyökérnyomást is megszüntettek. 

 

(Forrás: Pécs Története, Pécs Lexikon, Márfi Attila: A pécsi Hamerli család története és irathagyatéka)