Kiállítást szervez a Pécsi Köztemető

Tisztelt Pécsiek, Tisztelt Temetőlátogatók!

 

A Pécsi Köztemető idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját. Az alkalomra készülve számos fejlesztést valósítottunk meg az elmúlt időszakban, és még továbbiakat tervezünk. A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretein belül megtisztítottuk és folyamatosan újítjuk fel neves pécsi elhunytak sírhelyeit. Elsőként Aidinger János sírhelye szépült meg. Pécs egykori polgármesterének sírhelyét – melynek kriptarésze márványból készült, szemcseszórásos technológiával tisztítottuk meg. Megújult többek közt Caflisch Kristóf, a híres cukrászmester sírja, Hamerli János, a kesztyűgyár alapítójának sírhelye, de a program névadójának, városunk egykori főmérnökének és a Pécsi Köztemető megtervezőjének, Rauch Jánosnak emlékét is felújítottuk.

 

 

A Szent Mihály szobor átadása a program keretében, a közösség összefogásával valósult meg 2023-ban. Szent Mihály, a mennyei seregek vezetője, az ősi hagyomány szerint a keresztény katonák patrónusa, ő kíséri az elhunytak lelkét a túlvilágra. Emellett szintén a tavalyi évben felavattuk a Meg nem született gyermekek emlékhelyét is, amely szintén a közösség együttműködésének köszönhetően készült el. Az emlékhely az I. parcellában kapott helyet, egy csodálatos hófehér angyalszobor, két magyar tölgy és egy ginkgo fa – mely a remény, a béke, a szeretet és az időtlenség szimbóluma – őrzi a meg nem született gyermekek emlékét.

 

 

Az idei évben a kulturális fejlesztéseink között szerepel egy kiállítás létrehozása is, amelynek célja a temető történetének és emlékeinek megörökítése és bemutatása. Szeretnénk felkérni Önöket, hogy csatlakozzanak hozzánk és segítsék a kiállítás sikerét. Amennyiben Önnek vagy ismerősének bármilyen kulturális vagy történelmi jelentőségű érdekessége van a Pécsi Köztemetőhöz kapcsolódóan - legyen az régi fotó, feljegyzés, újságcikk vagy egyéb emlék -, kérjük, ossza meg velünk. Minden olyan anyagot örömmel fogadunk, amely a temető történelmét és múltját bemutatja. Ezek az emlékek nemcsak a jubileumi év ünnepének részét képezik, hanem hozzájárulnak a város történelmének gazdagításához is.

 

Amennyiben szívesen megosztaná a temető látogatóival emlékeit, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot emailben a kovacs.carmen@biokom.hu email címen!
Minden beérkezett anyagot munkatársaink gondosan megvizsgálnak, és a kiválasztott tartalmakat beépítjük a kiállításba. Emellett a megosztott emlékek tulajdonosai meghívást kapnak a kiállítás megnyitójára, ahol személyesen is részt vehetnek az ünnepségen. A kiállítás bezárásával minden felajánlott tárgyat visszajuttatunk a jogos tulajdonosához.

 

Köszönjük, hogy Ön is segíti a Pécsi Köztemető 120. évfordulójának ünneplését és hozzájárul a város történelmének megőrzéséhez!