Jövőre Pécsett rendezik az országos sírásó versenyt

 

A nem mindennapi versenyt - a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében először 2016-ban Debrecenben rendezték. A megmérettetés, melynek célja, hogy a fizikai munka megmutatásával tudják szemléltetni a temetőkben, temetéseken dolgozók, hogy milyen embert próbáló ez a fajta munka. A csapatok feladata: egy 2 méter hosszú, 80 centiméter széles, 1,6 méter mély sírgödröt kiásni legfeljebb két óra alatt. A pécsi csapat már többször részt vett az eseményen, legutóbb Nyíregyházáról különdíjjal tértek haza a Pécsi Köztemető munkatársai.

Legutóbb egy ráadás versenyszámra, egy virágbeültetési megmérettetésre is sor került.  

A feladat szerint 24 árvácskát kellett a hantba minél szebben, ízlésesebben beültetni, melyre 15 perc állt rendelkezésre.


A sírásók egy nehéz, embert próbáló fizikai feladatot végeznek nap mint nap. Akár nyáron a hőségben, akár télen a hidegben a temetést előkészületeit el kell végezni. Lelkileg is nagy terhet ró azokra, akik ezt a hivatást választják. Kegyeleti szolgáltatóként nem könnyű minden nap a gyásszal találkozni.
A sírásóknak nem csak a sírgödör kiásása a feladatuk, ők a búcsúztatás egész folyamatában részt vesznek, akár lelki támogatást is nyújtva a gyászoló családnak.
A Pécsi Köztemetőben folyamatosak a fejlesztések és a felújítások. A jövőre 120 éves pécsi sírkertben a magas szintű szakmai munka elismeréseként a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete úgy határozott, hogy városunk adhat majd otthont a 7. MTFE Országos Sírásó versenynek. 2024 őszén - a megmérettetés történetében először, a határon túlról is érkezhetnek majd versenyzők a Pécsi Köztemetőbe.