Ismét rangos díjat nyert el a Pécsi Köztemető

 

A tavalyi évben elnyert Városmarketing Gyémánt Díj után most Településfejlesztési Díjjal is elismerték a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Programban létrehozott fejlesztéseinket és eredményeinket. Az idei negyedik alkalommal megrendezett ünnepségen közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés kategóriában díjazták azokat az önkormányzatokat és önkormányzati cégeket, amelyek projektjeit a szakmai zsűri a legkiemelkedőbbnek ítélte. Kilenc Településfejlesztési Díj mellett idén tíz különdíjat is átadtak a Gödöllői Királyi Kastélyban. Rendkívüli szakmai elismerést jelent ez, hiszen a Pécsi Köztemető az első olyan pályázó és nyertes, aki temetői fejlesztéssel díjat érdemelt. Az átadón Pécs emellett egy különdíjjal is gazdagodott a Misina-tető fejlesztési projektjéért, amelyet a Pécsi Városüzemeltetési Nonprofit Zrt. nyert el.

 

Az elmúlt években is kiemelt figyelmet fordítottunk a temetőben található kulturális értékek és sírhelyek megőrzésére, így látogatóink méltó körülmények között tudnak emlékezni szeretteikre. A 2022-ben indított Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében történő felújítások és beruházások tovább emelik a temetési szolgáltatások színvonalát. Annak érdekében, hogy látogatóink szép és nyugodt környezetben búcsúzhassanak szeretteiktől, többek között új, exkluzív sírhelyeket alakítottunk ki, új szolgáltatásokat vezettünk be, felújításokat végeztünk, és nem utolsó sorban helyi védettségű sírokat tisztítunk meg.

Folyamatosan bővítjük szolgáltatásaink körét, így kívánjuk még magasabb színvonalon szolgálni a temető látogatóit. A program kezdete óta új weboldalt hoztunk létre, az online foglalási rendszer és a webshop segítségével ügyfeleink bármikor foglalhatnak időpontot vagy rendelhetnek virágot. A webshop kialakításával célunk az volt, hogy segítsük azokat, akik a temetőben nyugvó hozzátartozójuktól távol élnek, így nincs lehetőségük részt venni a temetésen vagy meglátogatni a sírt.
Megnyitottuk továbbá sírkő lerakatunkat, ahol ügyfeleink személyesen is megtekinthetik és kiválaszthatják a temetésre szánt sírkövet. Emlékgyémánt rendelésben is segítjük ügyfeleinket, így, ha örökké tartó emléket szeretnének készíttetni hozzátartozójukról, mi ebben is tudunk segíteni. A Pécsi Köztemetőben szervezett búcsúztatókat, temetési szertartásokat és megemlékezéseket színvonalasabbá tesszük a hozzátartozók által választott művészeti előadásokkal, amelyek segítenek méltó módon elbúcsúzni az elhunyttól.

Célunk többek között, hogy a temető kulturális értékeit megőrizzük, valamint megismertessük a látogatóinkkal. Tavaly adtuk át a Meg nem született gyermekek emlékhelyét, a temető kápolnája elé pedig egy Szent Mihály szobrot helyeztünk, amely egy 3-4 méter magas, kivágásra ítélt fa törzséből készült. A felsorolt eredmények csak egy részét képezik a programban létrehozott fejlesztéseknek. A sírkert megújítási program most is zajlik, az idei év legnagyobb feladata a kerítés felújítása, a neves pécsi elhunytak védett sírjainak tisztítása és felújítása, valamint a kulturális és történelmi értékek bemutatása. Az utóbbi érdekében kiállítást szervezünk, valamint a temető 19. századi restaurált gyászhintóját is kiállítjuk, hogy minden látogató megismerhesse a pécsi sírkert történetét.


Fejlesztési terveink itt természetesen nem érnek véget, még rengeteg feladatunk van az évre. Az elnyert díjak mind pozitív visszajelzései annak, hogy fáradozásaink nem hiábavalóak, munkánk elismerést kapott, és a szakmai zsűri kiemelkedőnek találta. 

Minden résztvevőnek gratulálunk és köszönjük munkatársaink közreműködését!